Wat te doen bij een whiplash?

Informatie en advies bij een whiplash

Een whiplash is het gevolg van een ongecontroleerde beweging met uw hoofd, waarbij de nek is dubbel geslagen of een schokkende beweging heeft gemaakt. Vaak lijken de symptomen op nekklachten. In dit artikel wordt beschreven wat u het beste kunt doen in de beginfase en op lange termijn.

 

Wat te doen bij een whiplash? 

Wanneer u een whiplash heeft opgelopen is het allereerst van belang om de ernst vast te stellen. Neem dan ook direct contact op met uw huisarts, een huisartsenpost, of bij levensbedreigende klachten de noodhulpdiensten. De huisarts of huisartsenpost kan telefonisch of ter plekke voor u vaststellen of u moet worden opgenomen of de klachten kunt aanzien. 

In het laatste geval zal de arts u waarschijnlijk adviseren om uw lichaam rust te geven. Dit betekend dat uw lichaam (en vooral uw nek) voorlopig niet mag worden overbelast. Het beste is om zoveel mogelijk een houding aan te nemen waarbij u kunt ontspannen. Hierbij is het echter wel belangrijk dat u uw nek niet zonder ondersteuning laat hangen. 

Een tweede advies is om uw nek en hoofd voorzichtig en gedoseerd te blijven bewegen. Hiermee kan verkramping worden voorkomen en wordt uw herstel bevordert. Aangeraden wordt om minimaal om de twee uur de nek voorzichtig te bewegen. De volgende oefening wordt door meerdere websites aanbevolen (Thuisarts, 2019), en kan het beste twee maal per dag worden uitgevoerd: 

 1. Buig uw hoofd voorzichtig naar voren en naar achteren. Herhaal dit 10 keer. 
 2. Probeer voorzichtig links over uw schouder te kijken en dan voorzichtig rechts over uw schouder. Herhaal dit 10 keer. 
 3. Beweeg daarna uw linker oor voorzichtig naar uw linker schouder, en dan uw rechter oor voorzichtig naar uw rechter schouder. Herhaal dit 10 keer. 

Wanneer u de beweging niet of maar gedeeltelijk kunt maken, probeer deze voorlopig dan niet te forceren. Neem rustig de tijd, maak de beweging gedeeltelijk en probeer of het na 1 of 2 dagen wat beter gaat. 

Bij ongemak bij het bewegen kan het helpen om pijnstillers als paracetamol in te nemen. De eerste dagen zal het innemen van pijnstillers gunstig kunnen zijn voor uw nachtrust. Dit is dan ook zeker aan te raden voor uw herstel. 

 

Gegevens noteren in het geval van een ongeluk 

Wanneer uw klachten zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeersongeluk of ander ongeval, is het van belang om direct zoveel mogelijk relevante gegevens op te schrijven. Deze gegevens zijn nodig voor uw verzekering of in het geval van een schadevergoeding. Denk hierbij aan de plaats en het tijdstip, kenteken gegevens en contactgegevens van omstanders. Noteer ook wat er lichamelijk gebeurde tijdens het ongeval en houdt bij welke klachten u gaandeweg ervaart. Hoewel deze klachten niet ernstig of langdurig hoeven te zijn, is het altijd handig om deze gegevens te kunnen raadplegen. 

 

Symptomen van een whiplash

De klachten die men na een whiplash kan verwachten zijn vergelijkbaar met spierpijn en kunnen per situatie verschillend opkomen. De een ervaart de klachten direct, de ander misschien pas na enkele dagen of in uitzonderlijke gevallen weken.

De volgende klachten zijn een gebruikelijke indicatie:

 • Stijfheid van de nek
 • Bewegen gaat moeilijker
 • Bewegen doet pijn vanaf een bepaald punt 
 • Hoofdpijn

Wanneer u deze klachten ervaart, kan het helpen om pijnstillers als paracetamol te nemen, zodat u beter kunt slapen. 

Het is altijd verstandig om bij deze klachten contact op te nemen met een huisarts. Deze zal u dan waarschijnlijk doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Het volgen van fysiotherapie kan u veel helpen bij uw herstel. 

In sommige gevallen ervaren getroffenen de volgende klachten:

 • Verlies van coördinatievermogen 
 • Dubbelzien 
 • Moeite met concentreren 
 • Vermoeidheid 

Hoewel het altijd goed is om zo snel mogelijk naar een huisarts te gaan, zijn deze klachten een extra indicatie. Het is op medisch vlak onduidelijk in hoeverre zulke klachten voortkomen uit bezorgdheid of de nekklachten zelf. 

 

Herstellen van een whiplash 

In de meeste gevallen verloopt het herstel voorspoedig. De meeste mensen zijn binnen enkele weken aanzienlijk hersteld, waarbij vrijwel alle patiënten na een jaar geen klachten meer ervaren. In uitzonderlijke gevallen duren de klachten langer dan gebruikelijk. Het is in ieder geval goed om het leven zoveel mogelijk te hervatten. 

Wanneer u blijft bewegen, in het begin rustig waarna u dit langzamerhand opbouwt tot als vanouds, zult u het beste herstellen. Een fysiotherapeut kan u helpen vast te stellen hoeveel beweging goed is. In het begin is het altijd verstandig om rustig te blijven bewegen binnen de mogelijkheden. Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt u geholpen om steeds meer te kunnen bewegen. 

 

Vergoeden van een whiplash

Wanneer uw klachten uw dagelijkse leven beperken, heeft u onder bepaalde omstandigheden recht op een schadevergoeding. U kunt hiervoor contact opnemen met onze letselschade specialisten. Deze zullen u stap voor stap helpen bij het beantwoorden van uw vragen en het claimen van uw vergoeding. 

Vul hiervoor het letselschadeformulier in of neem gratis contact op met onze letselschade specialisten: 0800-2200200.

ANLB.nl - Knop 1
ANLB.nl - Knop 2
ANLB.nl - Knop 3
ANLB.nl - Knop 4
ANLB.nl - Knop 1
ANLB.nl - Knop 2
ANLB.nl - Knop 3
ANLB.nl - Knop 4

VOOR WAT NODIG IS: AANDACHT EN BEGRIP VOOR DE BELANGEN VAN SLACHTOFFERS

Wilt u een nieuwe
LETSELSCHADE MELDEN?
0800-2200200

(Doordeweeks bereikbaar
van 8:30 – 17:00)

Deel uw
ervaring met
ons en help zo
ook anderen…

Klik hier